Des de les cues de l’any 1977 que vam fer centenars de persones a l’Atlàntida de Manresa per poder veure ‘La guerra de las galaxias’ (George Lucas, 1977) quan les estrenes de les pel.lícules arribaven molt més tard que als Estats Units i quan s’havien de comprar les entrades a taquilla, fins al desembre de 2015 han passat molts anys. Aquesta pel.lícula, ha estat considerada com una de les pel.lícules cabdals de la renovació de la ciència ficció, juntament amb ‘2001: A Space Odyssey’ (Stanley Kubrick, 1968) i ‘Blade Runner’ (Ridley Scott, 1982). Potser per això, i perquè no ha perdut res de la seva essència, aquest mes de desembre s’ha estrenat a tot el món a la vegada i amb les entrades comprades amb mesos d’antel.lació, la setena part ‘Star Wars VII:The Force Awakens’ (J.J. Abrams, 2015)’. En efecte, aquesta nova película, que estrena la tercera trilogia, conserva l’excel.lent banda sonora de John Williams (no us perdeu els excel.lents comentaris del divulgador d’òpera i música clàssica Ramon Gener sobre el gran compositor al programa de ràdio Versió RAC1. (1)), el retrobament dels personatges clàssics de la saga, i, sobretot, el fil conductor de la franquícia: ‘La Força’, que seguida de la frase ‘que la força t’acompanyi’, continua afegint nous seguidors d’entre els més joves i mantenint els fans ja convençuts.
Precisament, aquest concepte, el de la Força, ha creat molts debats. Per alguns, la teoria de la Força forma part del misticisme de les religions i dels mites, ja que s’identifica la mateixa amb l’energia que connecta les persones amb l’univers i que es barreja amb la dicotomia clàssica del bé i del mal. (veure el programa Cuarto Milenio de l’Iker Jiménez del diumenge 27 de desembre (2)). Altres, consideren que s’ha potenciat un misticisme fals que ha servit per promocionar una saga gal.lática amb una campanya espectacular de màrketing on l’objectiu final és fer diners. Fets que estarien en consonància amb el què comenta Guillem Sans a l’Ara.cat sobre l’oportunisme d’alguns mitjans de comunicació d’aprofitar la tirada mediàtica de determinats temes com ara les teòriques connexions de la Força amb la mística per tal d’augmentar audiències ‘creant expectatives desmesurades, teories estranyes i estirant el contingut com un paquet de xiclets’.(3). El que sí que considero és que la lluita que planteja ‘Star Wars’ entre el costat bo i el costat fosc de la Força està molt ben trabat en totes les películes de la sèrie, i que ni que sigui de manera subtil sura d’una manera o altre sobre les consciències de les persones des de l’inici del temps. En aquest sentit, cada home i cada dona té en el seu interior la dicotomia entre el bé i el mal i que en funció de quin dels dos predomini, sortirà a la llum l’un o l’altre. D’aquestes manifestacions, en tenim exemples cada dia en un sentit o un altre en aquest món tan convuls que ens ha tocat viure.
La veritat és que no sabria dir si el tema dóna per un debat inacabable o bé si no n’hi ha per filosofar tant i val la pena fruir sense més de l’espectacle d’una bona película de ciència ficció… De fet, una de les raons principals per les quals es va al cinema, és per passar una estona entretinguda i per gaudir del temps lliure. Un dels elements imprescindibles perquè això sigui així és que el que vagis a veure tingui grans dosis d’imaginació. En aquest cas, es compleix sobradament. Del no-res, en sorgeix la immensa capacitat d’inventiva que demostra tenir George Lucas per tal de descobrir tot un univers nou. I no només això, sinó que a més ell mateix dóna forma en un procés creatiu en què no només s’estructura un guió, sinó que també té una plasmació en imatges, filmant dues trilogies trepidants i innovadores en el gènere de la ciència ficció. Fet que corrobora que el cinema, per si algú ho dubta, forma part de la cultura i de l’art contemporànies.
Artísticament, la nova pel-licula recupera l’aventura i la personalitat de la trilogia original, fins al punt que sembla que estiguis veient ‘Star Wars IV: Una Nova Esperança.’ (George Lucas, 1977). Això sí, amb alguns girs argumentals interessants: El primer, seria que l’enfrontament entre el pare que està temptat pel costat fosc i el fill que es troba dins del costat bo, es transforma en la dicotomia germana bona/germà dolent, que ja veurem com evoluciona en futures entregues. El segon, seria la substitució d’un heroi masculí per una heroïna femenina, encara que tots dos tinguin la mateixa missió de lluitar contra el costat fosc. Aquest tema de fer heroïnes en lloc d’herois es repeteix últimament amb més pel.lícules com ara ‘The Hunger Games’ (Gary Ross, 2012) on la protagonista Katni
ss (Jennifer Lawrence) encapçala tota una revolució en contra de la dictadura del president Snow (Donald Sutherland). M’agradaria pensar que aquest fet suposés que la figura de la dona agafi un nou rol en la societat actual i no es limiti a ser una moda fugissera.
La primera película de la ja tercera trilogia, ‘Stars Wars VII: The Force Awakens’ (J.J. Abrams, 2015), abandona l’espectacularitat de la digitalització per ordinador de la segona trilogia per ordre cronològic,- on ‘Star Wars I: The Phantom Menace’ (George Lucas, 1999) n’és l’exemple màxim-, i es torna a endinsar en un aroma molt més comparable al cinema clàssic d’aventures. Crec que gran part de la culpa de tot això la té la Walt Disney Company (orfe de grans èxits en aquest nou segle), compradora dels drets de producció de la saga, encarregant la realització a un gran director com és J.J. Abrams que ja va fer un nou estilisme a una altra saga gal.láctica de ciència ficció molt coneguda,la última de les quals va ser ‘Star Trek Into Darkness’( J.J. Abrams, 2013).
També és un encert la recuperació dels personatges estel.lars de la primera pel.lícula, és a dir, Luke Skywalker (Mark Hamill), la princesa Leia (Carrie Fischer) o Han Solo (Harrison Ford). Però realment qui surt més ben parat i qui omple tota la pantalla quan surt a escena és Harrison Ford, en plena forma als seus setanta-tres anys. El qual, quan actua, fa petits a tots els seus companys de repartiment, confirmant-se com una de les figures més importants del Hollywood actual. El que també mereix menció apart, és l’encert del càsting, en triar dos dels nous protagonistes que estan cridats a continuar en les noves entregues com són el Finn (John Boyega), el soldat del Primer Ordre que deserta de l’exèrcit imperial i la Rey (Daisy Ridley) l’hereva de la força de la qual encara no sabem qui és el seu pare (us sona?). Destaca especialment aquesta última, que porta el pes de la trama, dóna un plus de credibilitat al seu personatge i mostra bons fonaments per arribar a ser una nova estrella.
Crec que la continuació de l’univers ‘Star Wars’ amb aquesta tercera trilogia ha començat amb bon peu. Caldrà veure si en les properes dues pel.lícules aprofundeix una mica més el concepte de la Força com a element metafísic o bé esdevenen dues pel.lícules més, que només tenen la pretensió de potenciar l’espectacle i que serveixin per recuperar els 4.000 milions de dòlars que va pagar la Disney per comprar els drets i, així, remuntar el vol. Veurem. De moment només cal observar la gran acollida que ha tingut la primera entrega entre el gran públic, que busca amb avarícia anar al cine i gaudir d’una bona estona d’entreteniment.
Finalment, per tot el que us he comentat, us recomano que l’aneu a veure, agafeu la velocitat de la llum dins del Falcó Milenari i deixeu-vos portar cap a una galàxia molt molt llunyana…..
Pels que encara no l’hagueu vist, aquí teniu el tràiler per anar fent boca:
(1) Àudio extret del programa Versió Original de RAC 1 el dia 24 de novembre de 2015.
http://www.rac1.org/versio/blog/que-es-un-leitmotiv-ramon-gener-ens-ho-explica-amb-star-wars/
(2) Article de Guillem Sans, publicat al diari Ara.cat el dia 28 de desembre de 2015.
http://www.ara.cat/firmes/guillem_sans/Star-Wars-segons-Iker-Jimenez_0_1494450545.html
(3) Fragment del programa ‘Cuarto Milenio’ presentat per Iker Jiménez a Cuatro el dia 27 de desembre de 2015
FITXA TÈCNICA:
STAR WARS: EL DESPERTAR DE LA FORÇA (STAR WARS VII) (2015)
Direcció: J. J. Abrams
Repartiment: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega,Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker, Katie Jarvis ,Lupita Nyong’o y Warwick Davis
Títol en V.O.: Star Wars: The Force Awakens
Nacionalitat: USA
Data d’estrena:
Duració: 135 min.
Gènere: Ciència ficció
Color o B/N: Color
Guió: J. J. Abrams y Lawrence Kasdan
Fotografia: Daniel Mindel
Música: John Williams
Producció: LucasFilm, Bad Robot i Walt Disney Company
Argument: 30 anys després de la batalla d’ Endor, els successos que posen fi al ‘El retorn del jedi’, l’esperit de l’imperi reviu gràcies a la Primera Ordre, una organització sinistre que pretén dominar la galàxia. Dos joves, Finn (John Boyega) i Rei (Daisy Ridley) veuran com els seus destins es creuen i junts, lluitaran per impedir els seus plans.(FILMAFFINITY)
Joan Grané Font.
Santpedor, 30 de desembre de 2015.